Baklagiller nasıl haşlanır?
Kuru fasulye , nohut , mercimek , kuru börülce ,maş fasulyesi mutfağımızda sıklıkla kullandığımız baklagiller. Peki bunları nasıl nasıl haşlayacağız ve sonrasında kullanacağız?
1-) Kuru fasulye , nohut , kuru börülce ve maş fasulyesini mümkünse , bir gece önceden suda bekletin. Kabarsınlar ve haşlaması çok kolaylaşır.
Bir gece suda beklettiğiniz baklagilleri , tencereye tuz koymadan haşlayın. Baklagillerin cinsine göre pişme süreleri değişir.
Ben haşladığım tüm baklagillerin ilk suyunu döküyorum. Aslında vitamini gidiyor derler ama gaz yapmaması açısından doğru bir hareket. İşin bir de alerjik yönünü düşünmek lazım. Bazı insan bünyesine baklagiller alerji yapabilir, bu nedenle de ilk suyunu atmakta fayda var.
2-) Baklagilleri haşlarken domates gibi asitli şeyler eklemeyin. Asitli şeyler pişme süresini uzatır. Örneğin kuru fasulyeyi haşlayın , başka bir tencerede soğanını yağını ve domatesini pişirin. En son fasulyeleri ekleyin.
3-) Özellikle annemden öğrendim; barbunyanın tazesi de dahil mutlaka haşlanılan ilk suyunun atılması. Hem rengide pişirildikten sonra bile beyaz oluyor. Ben bu işlemi 10 dakika yapıyorum. Barbunyayı süzgeçten geçirip, tekrar tenceye tüm malzemelerini koyup, pişiriyorum.
4-) Duyduğum başka bir yöntemde , barbunyayı haşlarken beyaz olsun diye şeker eklenmesi. Bence o da gereksiz, şeker zaten zararlı. Mümkün olduğunca şekeri az kullanmaya gayret ediyoruz ya. Siz en iyisi rengi için ,benim yöntemi kullanın.
Tweet