Hindistan’ın ardından…oradaki günlerimden mi başlasam, yoksa her gün sokaklarda , otelde , her yerde keyifle içtiğim masala çayı mı anlatsam .
Gezmek yeni yerler görmek, yeni kültürler, yeni insanlar, yeni lezzetler …Ben anladığınız gibi tipik bir ikizlerim, yerinde duramayan kıpırdak ama gittiği her yere de uyum sağlayan , tıpkı bir su gibi kabın şeklini alan. En çok bu huyumu seviyorum, kocama inat.( Nedense benle hep dalga geçer )
Hindistan’ın bendeki ilk dokunuşu fakirliğe rağmen cafcaflı saree’leriyle ortama inat, salına salına gezinen renkli kadınları oldu. Gerçekten inanılmaz renkli, inanılmaz şık; şık derken inanın dalga geçmiyorum. Yol yapımında çalışan kadınlar en renkli sareeleriyle ,elleri toz-toprak içinde ama üstünde bu zor kıyafetleri …dilenci KADINLAR kucaklarında çocukları ama sareeye sarınmışlar ,cıvıl cıvıl. İnsanın hem içini acıtan bir ortam hem de gözlere bayram yaptıran renk cümbüşü,sıcaklığı…Beni en etkileyen , gelenekselliklerini bozmamış olmalarıydı.
Hintliler , İngilizlerden etkilenip sütle baharatları harmanlayıp müthiş bir lezzet yakalamışlar. İngilizlerin sütlü çayından farkı, yapımı zahmetli, öyle şıp diye çaya süt katıp getirmiyorlar. Tüm baharatların aromasını çaya geçiriyorlar.
Bu arada Hindistan’da en güzel masala çayı , Amber kalesinde ve sokakta içtim. Tadına doyamayacağınız bu çayın tarifi ; Çaçimiz İko’dan . ( Fest Travel rehberimiz İlknur Akman Erk’ten ; çaçi= rehber)
Özellikle sokakta içilen masala çayları, toprak minik kaplarda sunuyorlar. Bu kapların bir daha kullanıldığını zannetmeyin, çayınızı içip direkt çöpe atıyorsunuz. Bu da en ilginç tarafıydı.
Masala Çay
- 6 tane kakule
- 1 tatlı kaşığı büyüklüğünde taze zencefil
- 1 kabuk tarçın
- 1,5 çay bardağı süt
- taze demlenmiş siyah çay
- arzu edilirse şeker
Yapılışı:
- Kakuleleri havana koyup, güzelce ezin.
- İçine kabuklarını soyduğunuz taze zencefili de ekleyip, ezmeye devam edin.
- Cezveye ezilmiş kakuleli zencefil karışımını koyup, ateşte azıcık ısıtın.Aroması ortaya çıksın.
- Artık süt + kabuk tarçını ekleyip, kaynatabilirsiniz. Süt kaynarken , normal çayınızı demleyin.
- Baharatlı sütlü karışımı karıştıra karıştıra pişirin, hatta 1-2 kez taşacak gibi olacak. Ateşin altını kısıp, karıştırarak kaynatın.
- Demlenen çaydan 1 çay bardağı dem ayırıp, baharatlı sütlü karışıma ekleyip, karıştırın. Ve 1 taşım tekrar kaynatın.
- Sonra ince bir süzgeçten geçirip, masala çayınızı süzüp afiyetle için. Çayınızı şekerli içiyorsanız, şeker ilavesini unutmayın.
Dilek’cim mutlaka deneyeceğim canım. kakuleye bayılırım. Güzel paylaşımın için de çok teşekkürler. Zevkle okudum…
kakule,zencefil,tarçın üçünü bir arada düşünemedim hic..
Dilekcigim değişik yerler değişik tatlarda demek .Ingılızlerin sütlü çayını çok severim bu çayda değişik aromalar da var .Denemeli.Sevgiler canım.
Dilek’cim sayende biz de Dünya’yı geziyoruz,sevgiler…
Öncelikle gezdiğin yerleri instagramdam takip etmekten çok zevk alıyorum.
Tattığın şeyleri bizlerle paylaştığın için de ayrıca teşekkürler.
Bu karışım bir araya gelince nasıl bir tat çıkacağını merak ediyorum.
Sevgiyle kal.
Çay tarifi kadar gezi ile ilgili izlenimleriniz de ilgimi çekti devamını bekliyoruz :)
Dilekciğim bu dünyada en çok görmek istediğim yerlerden biri Hindistan ne güzel siz gitme imkanınız olmuş.Çayda çok güzel gibi geldi bana denemek isterim.Yüreğine ve paylaşımına tşk ederim sevgiler